Jan 31, 2011

Home » , , » Edisi II | Mencuci Mata di Lisbon, Portugal

Edisi II | Mencuci Mata di Lisbon, Portugal

Last time saya dah bercerita mengenai aktiviti di hari pertama, kali ni saya nak story mory pulak episod jalan-jalan di hari kedua di bumi Lisbon, Portugal.. First sekali, kami pi ke St. George Castle yang terletak di bukit tertinggi di pusat bersejarah di bandar Lisbon ini.. Nak tau full history leh klik sini..

View dari St. George Castle,
Zoom dekat sikit bagi nampak brigde of 25 April
Kat square tu lah tempat kami naik bas..

Kalau uols nak tahu, sebelum castle ni ditakluk oleh King Afonso Henriques, castle ni didiami oleh orang Islam.. Then selepas ditakluk, dijadikan nama castle ni sebagai St. George castle, malah church yang berdekatan dengan castle ni dulunya adalah masjid.. Ni Mr Hadi yang gitau.. Saya bab-bab Sejarah ni lemah sikit..huwahuwahuwa.. Kat dalam castle ni ada muzium, tapi kami tak masuk pon..ngee, nak cepat punyer pasal sebab pasni mau ke Sintra, another major tourist attraction.. Nak tengok gambar dan history, leh klik sini..  

Nak masuk ke pusat kawalan pulak..luas kawasan castle nih..
Masih kukuh lagi pusat kawalan ni..

Posing sat..ngeee
Siap ada pokok buah limau.. Sayang buahnya tinggi..hehehe

Di hari terakhir, kami pusing-pusing bandar Lisbon je, sambil-sambil cari souvenir sementara tunggu masa untuk berangkat pulang.. Oh ya, berdasarkan pengamatan saya (ayat takleh blah punyer), major people kat sini adalah omputih, India dan orang asli (err..ni betul ke ni ek..ngee) Nape saya cakap camgitu? Sebab kat iklan pasal wedding, mesti tunjuk gambar Omputih punyer wedding, Indian dan orang asli cam kat bawah ni.. Dan boleh kira ngan jari, berapa kerat sangat saya jumpa orang Muslim kat sini (dikira melalui yang bertudung..lelaki tak dapat nak cam..)

Jangan main-main, sedap ni diorang nyanyi (tapi dalam bahasa native depa..bukan bahasa Portugal) Ada jual cd ni..
Kat sebelah tu adalah Park Edward VII
Park Edward VII yang tak sempat nak pusing..
Nice..sorang pandang kiri, sorang pandang kanan..
Belakang tu adalah Statue of Marques de Pombal

Satu lagi, bahasa Portugis ni bila sekali dengar nak mirip-mirip bahasa Itali campur bahasa Spanish.. Memula dengar, eh eh cam bahasa Spanish tapi lain sikit, bila dengar kali kedua, cam bahasa Itali pon ya tapi bukan.. Overall, memang satu pengalaman baru dapat pusing-pusing kat Lisbon ni. Sebelum pulang, sempat lagi Zahra berposing depan kedai Harrods di Lisbon Airport..

Bubye Lisbon..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

3 Comments
Comments

3 comments

Jan 31, 2011, 10:40:00 PM

bestnya..bila la agaknya boleh sampai tempat2 ni

Feb 1, 2011, 2:51:00 AM

salam pagi selasa =)

jelesnya, bilalah saya boleh jejak kaki kat negara omputih ni...huhu

Feb 3, 2011, 9:01:00 PM

@edy : ala..bro dah merata pi..

@syira : insyaAllah, kalau syira bertekad dan ada rezki nnt, mana tau..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...