mind the amateur's decoration tu..hehehe.. |
Bahan-bahan untuk cheesecake :
2. Gaulkan dengan butter yang telah dicairkan dan masukkan brown sugar dan sebuk kulit kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal, kalau takleh dikepal, jawabnya kena tambah butter lagi. Kalau uols tambah kuantiti biskut, maka butter juga perlu ditambah sedikit lagi.
3. Letakkan adunan tadi di dalam loyang dan ditekan-tekan manja gitew. Loyang tadi seeloknya dilapis dengan kertas minyak.
4. Sejukkan di dalam peti ais sebentar sementara meneruskan kerja-kerja seterusnya untuk membuat adunan cheesecake pula.
Cara-cara membuat adunan cheesecake :
1. Dedahkan soft cheese Philadelphia pada suhu bilik sekurang-kurangnya 1-2 jam untuk memudahkan kerja-kerja memukul.
2. Pukul cheese menggunakan mixer pada kelajuan sederhana sehingga 3-4 minit, bagi cheese tersebut kembang. Kalau nak guna tangan pon boleh, cuma ambil masa yang agak lama baru cheese tersebut kembang.
4. Masukkan sour cream dan putar lagi selama 3-4 minit agar adunan menjadi sebati. Then, masukkan tepung gandum, esen vanilla dan jus lemon dan putar selama 1-2 minit sahaja, cukup sekadar bahan tersebut sebati.
6. Masukkan biskut oreo yang dihancurkan (atau dibelah 4 ) ke dalam adunan dan keluarkan bekas dasar kek dan tuang adunan tersebut ke dalam bekas tadi.
Cara-cara untuk membakar cheesecake :
1. Gunakan kaedah water bath (untuk elakkan crack pada cheesecake). Sila rujuk video kat bawah ni.
2. Suhu yang digunakan adalah 150 C (dengan heater atas dan bawah) selama 45 minit. Kemudian tutup api oven, keluarkan aluminium foil (kalau tak, kek akan menjadi lembap di bawahnya).
3. Masukkan semula kek ke dalam oven tadi dan biarkan selama 2-3 jam. Masa ni, bila bekas digoyangkan, akan nampak kek belum masak sepenuhnya, it's ok, selepas 2-3 jam dibiarkan dalam oven, kek akan masak sepenuhnya.
My 1st Trial (rujuk pic kat atas tu..)
1. Oleh kerana saya guna 2 pek biskut aje (tak ingat berapa gram tapi yang biasa tu, pek medium tu, ke kecik ek) untuk the whole kek, maka dasar kek kami tu agak nipis (guna 1 1/3 pek), ke sebab loyang kami guna tu besar (tak ukur pulak diameter berapa tapi standard loyang cam gambar kat bawah ni, senang nak buka tepi).
credit |
2. Mungkin kerana buah lemon yang kami beli tu bersaiz agak besar, jadi memang rasalah lemon tu kat cheesecake, padahal kami guna plain yogurt dan bukannya sour cream. Mungkin bagi yang kurang gemar rasa lemon, boleh kurangkan sikit jus lemon tu.
3. Overall, memang beshhlah resepi kek ni, sedaaapp sekejap je dah tinggal 1/4 kek tu..hehehe.. Looking forward untuk buat lagi sekali, kali ni nak hias guna biskut oreo pulak kat atas tu..ekekeke..
Nak mitak jasa baik klik like kat SINI.. Thanks ^_*
Longchamp New Year Sale, Klik SINI
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
Kliklah sini dulu.. Thanks!!
Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni: