Jan 24, 2011

Home » , , , » Cara Mengenal Kasut yang Diperbuat daripada Kulit Babi

Cara Mengenal Kasut yang Diperbuat daripada Kulit Babi

Sebenarnya, bukan kasut je, malah banyak barangan kulit lain seperti handbag diperbuat daripada kulit babi ni.. Untuk yang non-muslim takde masalah, tapi bagi kita yang Muslim ni, takkan nak pakai kasut yang diperbuat daripada kulit babi kan..

Kalau kat Malaysia, mungkin akan dinyatakan barangan tersebut diperbuat daripada kulit babi. Tapi tu tak bermakna kita sendiri tidak perlu prihatin semasa membeli produk-produk sebegini.. Bila duk kat Swiss ni, banyak precautions yang nak kena amik perhatian, dari segi makanan mahupun produk-produk sebegini..

sampai ke sudah ku takkan pakai kasut sebegini.. takleh jalan nyaahhh..

Walaupun ramai yang dah tahu, tak salah kan saya nak berkongsi.. Bukan apa, baru-baru ni kan tengah Sale, memang bestlah sale sampai 80% tuuuu... Memang bersinar-sinarlah mata saya.. Saya duk ushalah ballerina shoes (hihihi..tengah giler ballerina shoes ni..), mak aii susahnya nak cari yang tidak diperbuat daripada kulit babi ni.. Banyak yang berkenan, tapi almost all dibuat dari kulit babi.. Yang bukan dari kulit babi, samaada tak best ataupun memang best pakai tapi harganya pulak tak best untuk bayar aka mahal dan di luar kemampuan lah pulak.. Hohohoho, jadi pengajarannya di sini, jangan semata-mata sebab sale, terus rembat tanpa cek dulu..

Kalau uols nak tau kasut tu diperbuat daripada kulit babi ke tidak, kalau uols perhatikan kat bahagian dalam kasut tu, ada 3 TITIK bertompok tompok, samada di bahagian dalam tapak ataupun di bahagian tepi sebelah dalam kasut.. Jadi, berhati-hatilah dalam memilih kasut..




credit gambar : Aku Musafir


p/s : Saya dan Mr. Hadi dah tak sabar nak balik Malaysia..owwhh..

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

12 Comments
Comments

12 comments

Jan 24, 2011, 1:32:00 PM

kak has, thanks for the info :)

Jan 24, 2011, 2:39:00 PM

oh macam tu yer...baru tau!

Jan 24, 2011, 2:53:00 PM

salam has,

memang baguslah share maklumat ni, terutama bg yg duduk di overseas! tqvm has :)

Jan 24, 2011, 7:11:00 PM

sungguh ker cam tu...

Jan 24, 2011, 7:28:00 PM

btol tuh. kat vinci pon adeprodukmcm tuh tp dorunk balut & label kat kasut tuh. safe ler skit.
thanks 4 that info yerk!

Jom singgah kat
Aku Kan Selalu Ketawa
http://oya2u.blogspot.com

Jan 24, 2011, 11:26:00 PM

ish, bahaya ni..takut terbeli lak...sy pun terfikir gak cmne rupa 3 titik ni..rupanya mcm tu..

thanx ek..

Jan 25, 2011, 12:58:00 AM

salam...

pernah terbeli sekali kasut yang ada dibuat dari kulit ni, terpaksa la buang..huhu

Jan 25, 2011, 2:56:00 AM

masa blaja dlu pn ustaz ada bgtau gak pasal ni...especially kasut kulit...

p/s: dah cek dah nuffnang mmg tick NO to alcohol related ads....iklan arak tu camne? klu nmpk leh printskrin ker?

Jan 26, 2011, 1:02:00 AM

@to all : sama-sama beringat..

@ix :huhu..nuff dah minta maaf dan remove the ads..

Anonymous
Jul 20, 2011, 3:12:00 PM

3 titik tu tande ke? atau pun..mmg kulit babi ada bintik2 yg serupa mcm tu?saje je curious..hehe

Aug 12, 2011, 8:54:00 AM

Salam,
Mohon kebenaran untuk share maklumat ni boleh?

Sep 14, 2011, 9:59:00 PM

saya share..thanks berkongsi info...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...