Apr 10, 2011

Home » , , , » Tutorial Membuat Scroll Box di Blog Archive

Tutorial Membuat Scroll Box di Blog Archive

Last time, saya dah share cara-cara untuk letak scroll box di bloglist & widget2 lain seperti feedjit & popular posts.. Kali ni saya nak share cemana nak letak scroll box di blog archive pulak supaya nampak lagi kemas tetapi dapat tunjuk semua tajuk2 post uols yang best2 tu..

1st skali, cam biasala pi kat Dashboard, klik Design, then klik Edit Html.. Pastu tick Expand Widget Templates. Dengan menggunakan CTRL + F, search <div id='ArchiveList'> macam kat bawah ni..




Copy code warna hijau ni <div style='overflow:auto; width:auto; height:100px;'> dan letak di atas <div id='ArchiveList'> dan code ini </div> sebelum <b:include name='quickedit'/>, macam kat bawah ni..

<div style='overflow:auto; width:auto; height:100px;'>
<div id='ArchiveList'>
  <div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>
    <b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>
     <b:include data='data' name='interval'/>
    </b:if>
    <b:if cond='data:style == "FLAT"'>
      <b:include data='data' name='flat'/>
    </b:if>
    <b:if cond='data:style == "MENU"'>
      <b:include data='data' name='menu'/>
    </b:if>
  </div>
  </div></div>
  <b:include name='quickedit'/>

Yang kaler merah tu, uols leh adjust ketinggian ikut kehendak uols.. Klik Preview dulu untuk tengok jadi ke tak, kalu ok leh save dan voilaaaa.. It's done and cun!!!


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

13 Comments
Comments

13 comments

Apr 10, 2011, 12:56:00 PM

wah... sucses2x.. manyak syiok hehe.. sy wat 400px hihi.. thanks 4 sharing..

Apr 10, 2011, 1:11:00 PM

Ok kak, dah jd.. TQ ya :)

Apr 10, 2011, 9:08:00 PM

salam, terima kasih atas kepakaran anda membuat tutorial yang ringkas dan senang hendak diadaptasikan...sebelum ini dah banyak yang saya ikut tutorial nak buat begini tapi semua tidak jadi...sekali lagi terima kasih.

Apr 12, 2011, 1:58:00 AM

@to all : sama-sama, ni pon saya rujuk dengan kak sya gak ni..

May 3, 2011, 9:24:00 PM

sedih la nak buat juga tapi dia kuar ni..

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:includable" must be terminated by the matching end-tag "".
Error 500

nape ye agak2? dah ikut smua step dah..

May 4, 2011, 9:50:00 AM

ok done.. berjaya..
TQ..

May 4, 2011, 11:16:00 PM

@pinky momma : dear memang dah ikut betul2 ek, memang paste kat tempat yg betul ek?

@cute mum : tahniah..hehhe..sama2..

May 9, 2011, 7:21:00 PM

hi baerkunjung balik to my website, http://www.inimun.co.cc
http://www.inibook.blogspot.com

May 11, 2011, 2:31:00 PM

suka'y sbb jd...
thank's 4 the sharing k...
klu x wt nih mmg pjg b'jela.kihkihkih...

Aug 10, 2011, 2:20:00 PM

ttorial yg mdah difahami.. thanks! ^_^

Sep 27, 2011, 10:33:00 AM

thankz 4 the tips..^^

Oct 29, 2011, 2:52:00 PM

MEKASIH AWAKK..JADIK PUN TAK LER BLOG ARCHIVE SAYA PANJANG SGT..

Dec 14, 2011, 10:12:00 AM

xjd pun.huhu..same mcm pinky momma tu..sob..sob

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...