Apr 13, 2011

Home » , , , » Jalan Jalan di Lyon, France

Jalan Jalan di Lyon, France

Hehehe, kalau ikutkan trip kami bersama Waheeda ni dah lama dah, bulan 2 haritu lagi, tapi tak nyempat nak karang cerita..hehehe.. Kira acilah 2 bulan kendian baru up story ni kat sini..ekekeke.. Oleh kerana Lyon, France ni dah dekat dengan sempadan Swiss, maka dekat aje ler, dalam 2 jam gitu dah sampai Lyon ni.. Dan trip kami ni pi balik hari je.. Oh ya, Lyon ni adalah bandar kedua terbesar selepas Paris bagi negara France..

Sesampai je di Lyon, kami menuju ke Parc de la Tête d'Or, yang mana taman ini mengandungi empat kebun mawar, rumah kaca yang besar, taman botani, zoo dan sebuah Vélodrome. Pintu masuk utama, di sudut tenggara, dijaga oleh sebuah gerbang besi tempa besar yang dikenali sebagai Porte des Enfants du Rhône (gerbang anak-anak dari Rhone). 

dalam park yang tersangatlah luas..
belakang tu ada tasik..grrrr *sejuk*..
Zahra yang seronok main daun..
di mini zoo yang turut ada dalam taman ini..
saya dan Waheeda berposing depan pintu pagar yang comey..ngee

Dah puas menjelajah taman ni, kami menuju ke Place Bellecour, a large town square in Lyon ni.. Kat sini ada patung King Louis XIV bersama kudanya dan dataran ini termasuk dalam World Heritage Site by UNESCO. Ha, kat sini juga ada ferris wheel, tapi kami tak naik pon tak sempat..hehehe.. Banyak lagi tempat nak pi ni.. Lepas tu kami berlegar-legar area situ sambil menuju ke Fourvière, salah satu tarikan utama kat sini coz ada building ala-ala Notre Dame dan Eiffel Tower kat sini..

Depan ferris wheel dan Zahra sedang kemam ayaq..hoho..
Dari jauh..besar square niii..
1st time tengok basikal diguna untuk pengiklanan..

Lepas tu kami berlegar-legar area situ sambil menuju ke Fourvière, salah satu tarikan utama kat sini coz ada building ala-ala Notre Dame dan Eiffel Tower kat sini. Bezanya kat sini Eiffel Towernya berwarna metalik. Sebelum tu, kami terjumpa muzium miniature plus movie stuff, tapi kami tak masuk pon.. Tengok pameran yang free aje kat depan tu..hehehe..

Ni bukan kat square dah.. Tak ingat kat ne..ekekek.. Bergambar ngan teksi Audi..
Bangunan apelah yang diambil oleh Mr Hadi ni..
Dalam bilik pameran muzium yang free..
Ramai ni orang kat bilik pameran yang free..hehehe
Salah satu miniature yang depa duk usha, mini library..
Tempat atas bukit yang ingin dituju, tapi tak jumpa jalan..hoho

Oleh kerana nak jumpa jalan untuk mendaki ke bukit di belakang tu, plus hari pon dah nak gelap, makanya terpaksalah cancel untuk melihat secara dekat Basilique Notre-Dame de Fourvière et la Chapelle Saint-Thomas à droite dan juga La Tour métallique de Fourvière. Hanya mampu ambil gambar dari jauh aje ler.. Lepas tu, kami ke pusat membeli-belah utama di sini iaitu Lyon Part-Dieu, tapi tak shopping ape pon..hehehe.. Jangan tak tau, Galeries Lafayatte ada jugak kat shopping mall ni.. Dah puas berwindow shopping di sini, kami pon balik ler, sebelum tu, singgah bergambar lagi di Place Bellecour sekali lagi..hehehe..

Dalam shopping mall..
Kat belakang tu Notre Dame & Eiffel Tower Lyon..hehe
Ferris wheel at night.. Nice!!
Au revoir Lyon.. We'll be back.. InsyaAllah..

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

6 Comments
Comments

6 comments

Apr 13, 2011, 7:00:00 PM

bestnyerr.. bila lh kami ada rezeki ke france jgk :)

Apr 13, 2011, 7:40:00 PM

mak aii seronoknya...:))

kak klik hb,tp errorlah,kenapa ya?

Apr 13, 2011, 11:55:00 PM

wah mesti seronok dapat pi jalan2 sana......

Apr 14, 2011, 12:41:00 AM

besar giler pagar tuh..
hmm.. kira skang nih masih di France ke camne ek?

Apr 15, 2011, 12:31:00 AM

@mama likha : dun worry, akan ada peluang untuk dear jugak..

@kak mega : memang besh kak..hehehe..ha'ah, kekadang hb tu mmg camgitu..

@wanzi : sonokkk..

@kyo : eh..takdelah, tu cuti2 france aje, skang kat swiss..

Anonymous
Mar 19, 2013, 6:42:00 PM

Nasik dagang waktu pagi subuh ada kat depan staff kuarters Hospital Besar KL...yang dekat stadium raja muda musa tu...

nak jauh sikit...ada yang paling terbaik,Nasik dagang taman melawati...ikan tongkol...

nak jauh lagi banyak...ada dekat gerai foodcourt pelabuhan kelang...lokasi dia selari dengan pasar dan menghadap restoran nasik padang(restoran ni pun marveles dia punya roticanai dan kuah kari kambing)...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...