Apr 15, 2011

Home » , , , » Cuti Easter dan Kota Cinta Abadi, Paris

Cuti Easter dan Kota Cinta Abadi, Paris

Hehehe.. tak lama lagi kat sini ada public holiday iaitu Easter holiday yang jatuh pada hari Jumaat dan Isnin (22 & 25 April)..Ngee.. Sonotnyerr.. 4 hari dapat bermalas-malasan kat rumah, ataupun fully enjoy berjimba-jimba.. Dan apa kaitan dengan Kota Cinta Abadi iaitu Paris? Kami akan ke sanakah sempena cuti ni? Hehehehe, naaahhh.. Sebaliknya, untuk cuti Easter pada tahun lepas, kami telah pi jenjalan ke Paris.. Kali ni? Hmmm.. Tungguuuu..ekekeke..

Kat entri 7 Tempat yang Paling Menarik untuk Dilawati, saya ada promise untuk cerita pengalaman kami jenjalan di Paris.. And here it is.. Sempena cuti Easter tahun lepas, kami telah pergi mencuci mata di Paris..hehehe.. Oleh kerana tren TGV buat promosi untuk ke Paris.. So ape lagi, kami amikla peluang nih untuk berjalan-jalan di Paris.. Kami stay kat Hotel Ibis kat outside the city coz nak save budget, maklumla hotel kat Paris nih mahal macam Swiss gak.. Huhu, memang agak sempitla biliknya, padanla ngan harga kan. Tapi yang tak behnya takde fridge, so sangatla tak seswai untuk kami coz kami suke minum susu time malam.. So kami bg 2* kt hotel nih..

Pas check in, kami terus menuju ke Les Invalides. Kat sini ade Musee de l'Armee etc, tapi kami just meninjau2 kat area luar sahaja, takla masuk musee nih.. Kat depan Invalides nih, ade padang besau, ramai betol orang duk riadah kat sini, boleh diorang nih main bola dan ragbi kat sini padahal sebelah tu adelah jalan raya utama..hmm..
di Les Invalides
belakang tu adalah Musee de l'Armee
ramai jugak yang duk ambil gambar kat sini
Ramai tu yang duk lepak kat padang, ada yang main bola
bangunan Assemblee Nationale

On the way ke Pond Neuf (untuk naik night cruise..yeay..!!), kami singgah jap kat Notre Dame.. Makk aiii, ramai btol org kat sini.. Kat tepi Notre Dame nih, ade ramai yang buat pertunjukkan, ade yang main alat muzik berkumpulan(sangat beh..) , ade yang beraksi ngan skateboard, roller blade, macam2 laa.. Then kami mengisi perot kat Le Wok Saint Germain, restoran yg halal (kat Paris nih banyak kedai halal..jelesss btol..) Sangat unik restoran nih, bukan dari segi interior design tau, but dari segi masakannya. Whereby, kita yang pilih ingredients ape yang nak dimasukkan dalam kuali termasuklah rempah ratusnya..hohoho.. Tapi saya bukan pakar masakan, so saya just inform je nak masakan sweet and spicy, ingredients ape nak masuk terpulang pada chefnya..hahaha..senang koje..

area Notre Dame.. Really nice..
Ramai betol umat manusia kat sini..
c'est magnifique..ngee
Mula berlayar dari Pond Neuf..wihhuuu..
Eiffel Tower at night..

Perghh, dahla pi time nak masuk Spring, which baru je habis Winter, naik pulak kapal, pastu berlayar waktu malam sambil angin bertiup sepoi-sepoi bahasa, memang sojukkk, tapi beshhh.. Sampai ka hotel, tidur malam tu, termimpi-mimpi Eiffel Tower..hehehe.. Maklumlah tengok dari jauh je.. Untuk cerita-ceriti pada hari kedua dan seterusnya, akan disambung kemudian..ngeee..


p/s : Adakah Paris adalah salah satu tempat yang uols ingin dilawati?


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!


Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

6 Comments
Comments

6 comments

Apr 15, 2011, 10:03:00 AM

wah bestnyer dpt pegi europe..bila la nak gi ntah..he.he..saya sempat pegi taj mahal je.

Apr 15, 2011, 10:04:00 AM

dah klik hb u. tq

Apr 15, 2011, 1:45:00 PM

waaa bestnya pergi paris. agak2 bila la sy dpt jejak kaki ke sana yer.

Apr 15, 2011, 1:55:00 PM

seronoknyaa berkesempatan melihat menara eiffel tu.....

Apr 19, 2011, 12:16:00 AM

@ina : wahh..dah pi taj mahal ek..mesti bestkan..

@halen : boleh je dear, air asia wat sale nanti leh la booking..ngee..

@gee : memang seronok..

Dec 16, 2011, 9:03:00 AM

Kalau betul cik puan pergi Paris 22 - 25 April 2011, saya pulak ada kat sana 20 - 22 April. Hehehe... Saya kat sana 3 hari je. Selebihnya banyak habiskan masa kat London.

Apa² pun, Paris memang terbaik dari segi permandangan & bangunan. Cadangnya nak ke sana lagi dalam masa 2 ke 3 tahun lagi :D

Saya ada kongsikan pengalaman saya kat sana: http://www.brekkejap.com/p/cerita-dari-london-paris.html. Kalau kelapangan, jemputlah baca cirita saya pulak :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...