Feb 22, 2011

Home » , , , » Tutorial Membuat Scroll Box di Bloglist & Html Widget

Tutorial Membuat Scroll Box di Bloglist & Html Widget

Mahu memperkemaskan lagi blog dengan memasang scroll up & down pada list blog yang berjela-jela? Kalu uols perasan, kat my bloglist ada scroll box ni. Malangnya kat popular post dan feedjit tak menjadi, taktau nape. Tapi kat blog Ma Belle Conway, feedjit ngan popular post boleh je letak scroll box. Mungkin berkaitan dengan template dan coding skin ni..huhu.. Tutorial ni tidak applicable pada blog archive (tunggu next entriii..)

1st skali, uols kena dapatkan id widget yang ingin diletak scroll box. Cemane nak dapat id ni? Pi kat dashboard, klik design, pilih page elements. Kat sidebar hangpa ada list2 widget. Klik edit bloglist widget (contoh widget yang ingin diletak scrollbox), hangpa cari widgetId kat atas tu.. biasanya dia duk last skali, cam gambar ni..

id widget ni ialah BlogList1

Dah dapat id tu, hangpa replace kat coding ni di tulisan kaler merah tu.. *sila copy betui2 coz aritu saya gi memandai dekatkan dot dengan BlogList1 trus tak jadi..* Pastekan dulu coding ni di notepad/word or mana-mana yang menyenangkan uols.. Yang kaler hijau tu, uols leh adjust mengikut ketinggian yang uols mahu..

#BlogList1 .widget-content{
height:200px; width:auto;
overflow:auto;
}

Pastu, uols gi kat Edit Html, tick bahagian Expand Widget Templates, dan dengan menggunakan Control + F, search ]]> macam kat bawah ni.. 


Dah jumpa ]]>, maka bolehla uols amik coding dari 1st step tadi dan paste di atas kod ]]>. Di atas yer, bukan di bawah..hihihi.. Buatla kat widget2 lain yang uols nak bagi pendek sket.. 



Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

27 Comments
Comments

27 comments

Feb 23, 2011, 1:10:00 AM

assalam...

ilmu yang bagus, tapi x boleh digunakan utk semua template..huhu

Feb 23, 2011, 12:35:00 PM

dni suka ada scroll sebab senang :D

Feb 24, 2011, 8:03:00 AM

bila buat scroll, nampak lebih kemas..

Feb 24, 2011, 8:56:00 AM

nice..mmg nak buat pun benda nie..save dulu, bila tenet elok akan dibuat..hehe..

thx ye.. =)

Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Feb 24, 2011, 11:23:00 PM

@syira : ha'ah, barangkalilah coz rasanya dah buat betul tapi tak jadi jugak..

@dni & kakyong : kan,kan..nampak kemas je..

@bardboo : sila..sila..

Apr 10, 2011, 12:47:00 PM

dah try wat.. wow, jadilah hehe.. syiokkkk!!!

almk.. nape wat widget yg ke2 xjadi plak hahaha...

Apr 10, 2011, 1:52:00 PM

Thanks kak, dah jd ikut step akak.. TQ tau :)

May 4, 2011, 10:09:00 AM

ok done..
tq..

May 8, 2011, 11:54:00 AM

em, nak tanya..sy punya blog kalau pakai mozilla, scroll ni jadi..tp bila bukak pakai ie, dia x jadi...jadi macam melorot ke bawah gak...nape ek??silap coding ke blog sy mmg xleh bukak pakai ie??

Jun 10, 2011, 5:23:00 PM

hi...tq..dah jadi dah......meh la dtg blog saya...huhuhu........

Jun 18, 2011, 1:37:00 PM

hai..alisya dh try buat..jadilah.
thanks!

Jun 24, 2011, 2:08:00 PM

saya dah buat.tq ye.
saya nak share kat blog boleh tak?tq in advance.

Aug 8, 2011, 2:54:00 PM

assalam :)

saye da bt ikut tuto ni . dan jadi :)

saye copy kt blog sye tau :) nanti akan dikreditkan ke blog ni :)

Aug 22, 2011, 12:51:00 AM

wah..mekaseh byk2 ek..sy da follow tuto ni dan apply kat blog sy..dah lme taw sy cri tuto ni..tengkiu skli ag ek..

Aug 23, 2011, 2:23:00 PM

thnx for this tutorial.. dah lama cari, akhirnya dpt jugak pakai kat blog sendiri.. :)

Dec 27, 2011, 11:37:00 AM

Kak, myra nak try buat scroll dekat label tapi xmenjadi plak..huhuu

Dec 28, 2011, 4:58:00 AM

@mariah_smile uiks, cane pulak yg 2nd tak jadi tu..

Dec 28, 2011, 4:59:00 AM

@Myra Jay sama2.. ;)

Dec 28, 2011, 4:59:00 AM

@Cute MuM sama2..

Dec 28, 2011, 5:00:00 AM

@aanie huhu..pelik gak tu..me pon tak tau nape tu..

Dec 28, 2011, 5:00:00 AM

@lepak glad ianya menjadi..

Dec 28, 2011, 5:02:00 AM

@Alisya sama2.. :)

Dec 28, 2011, 5:03:00 AM

@aNiM boleh, apa salahanya..

Dec 28, 2011, 5:12:00 AM

@si macho boleh..no prob..

Dec 28, 2011, 5:13:00 AM

@ked sama2..act, bukan sy yang reka tuto ni pon, saya share aje tuto ni sbb saya rasa ramai yg nak tuto camgini..kemas aje blog..

Dec 28, 2011, 5:18:00 AM

@cik zila sama2..

Dec 28, 2011, 5:18:00 AM

@Myra Jay huhu, ada error ke cane MJ?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...