Apr 21, 2011

Home » , , , » Hari Ketiga Percutian di Paris, ibukota Perancis

Hari Ketiga Percutian di Paris, ibukota Perancis

Setelah puas berposing dengan Eiffel Tower semalam (tetap tak puas sebenarnyerr..ngee), untuk hari ketiga ni, kami singgah di Latin Quarter, kat sini ade Universites de Paris, UPMC (kalau tak study kat Suisse nih mau study kat sini..) and The Opera, plus Jardin du Luxembourg yang sangat wangi.. Memula macam takmo masuk coz nampak macam biasa aje, tetibe lalu kat tepi tu, berbau wangi sangat, terus masuk.. And know what, jardin (taman) nih cantik jugak, plus glamer nih.. ade palace lagi.. Ramai yang lepak kat sini sambil makan.. Oh ya, dekat ngan area sini ada kedai jual roti, sedapp woo.. Murah pulak tu sebab area student kan.. Nama kedai tak ingat, tapi kalau uols tengok lane panjang ye lah tu..

Belakang tu adalah bunga tulip yang berbau wangi..
Ramai tu yang lepak kat sini..
Tu kot palacenya..hahah..lupa sudaa..
Area berdekatan dengan Universites de Paris

Then we off to Bastille, tapi kali nih tak trun, just tengok view dari atas bus sahaja.. Bila sampai kat Place des Vosges, barula kami turun untuk pi ke tamannya. Tempat nih macam Plaza del Mayor kat Madrid (nanti saya share citer kat uols lain entri) plak coz bentuk square camtuh.. Unik gak buildingnya.. 

Kat belakang tu, yang kaler orange (ke koko?) adalah Place des Vosges
Berbentuk square, dan all buildings corak sama.. Oh ya, most taman kat Paris camgini, banyak tanah, rumput takleh pijak aka baring..
Tak sempat nak singgah..

Pastu kami bercadang untuk brenti di Sacre Coeur, tapi disebabkan cuaca tak berapa mengizinkan, pulak tu dengan kekangan masa, kami meneruskan perjalanan ke Musee du Louvre, di mana terletaknya gambar Mona Lisa yang menawan hati (hmm..nape kat mata den cam biaso je..hahaha..ade je lagi gambo lain yang secun gambo Mona Lisa..opss..) Pon tak sempat nak abihkan muzium nih jugak..huhuhu.. Besar seihh..

Posing kat luar Musee du Louvre dulu..
Cantik jugak tempat ni..
Ramai juga orang duk berposing kat luar muzium ni..
Memang menjadi tumpuan ramai

Nanti saya sambung hari terakhir sekaligus penutup percutian kami di Paris di lain hari ek..agagaga.. Oh ya, amacam dengan my new watermark, cun dak? Ekekeke..


Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

5 Comments
Comments

5 comments

Apr 21, 2011, 3:55:00 PM

bunga tulip ada bau ya...
pernah dengar kawan cakap, bunga tulip takde bau.. wonder jer , camana lah bau bunga tulip...


n3 terbaru kakyong.com
My wordless Thursday(7)
Tak mudah nak gegar 1000 blogger
akhirnya ku sedar diri

Apr 21, 2011, 5:24:00 PM

nice watrmark..very neat..kos tinggi la nak pi europe, u dok sana bestla. boleh jln banyak tempat

Apr 21, 2011, 5:38:00 PM

uih...bukan takat cantik..nak nyobut nama bangunan dgn nama tempat pun bebelit lidah....canteeeeeeeekkkknya...updatelagi tau...hihi

Apr 22, 2011, 12:17:00 AM

@kakyong : ha, most bunga tulip takde bau..tapi sesetengah jenis ada bau, siap boleh buat perfume lagi..ngee..

@ina : thanks dear, ha'ah tu yang berjalan sakan tu..bila balik Malaysia susah dah nak jenjalan kat sini..

@lizan : hehe..memang nama tempat dia susah nak sebut.. insyaAllah, akan diupdate lagi..

Anonymous
Apr 30, 2011, 1:29:00 PM

A word to the wise is enough.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...