Apr 7, 2011

Home » , , , , , » Mengenai BE, CPC, CPM, ME dan Nuffnang

Mengenai BE, CPC, CPM, ME dan Nuffnang

Kali ni saya nak share mengenai BE, CPC, CPM dan ME Nuffnang. Saya yakin, walaupun dah ramai yang tahu, tapi masih ada lagi yang blur-blur mengenai Nuffnang ni.. Info ni saya pernah share di blog Ma Belle Conway, tapi takpe, untuk Belle Amies blog Notre Belle Histoire, saya share sekali lagi..ngee.. Semoga dengan penjelasan apa itu BE dan apa itu Metered Earnings aka ME, dan beza antara CPM Campaigns dengan CPC Campaigns, uols akan lebih memahami konsep pengiklanan Nuffnang.

1st skali, saya nak citer pasal CPC Campaigns. Untuk blogger yang baru mendaftar dengan Nuffnang biasanya akan dibayar mengikut jumlah klik yang unik bagi ad yang tengah tayang kat blog tuh.. Nak tahu ad tuh di bawah CPC Campaigns ke tak, kat page earnings tu, kat table campaigns, ade column TYPE yang kuar global CPC. Ha, so ad tuh dibawah CPC Campaigns. So, kalu takde orang klik, tak dapat money lorr.. Jadi ribuan terima kasih buat kawan2 yang telah sudi mengklik ad kat blog saya nih..
credit

Yang bestnyer kalu dapat CPM Campaigns, uols tetap mendapat earning based on trafik walaupun takde yang mengklik ad tersebut. Coz uols (dan moga-moga saya nanti..Aminn..) dibayar mengikut jumlah unique visitor yang datang semasa ad tuh tgh menayangkan diri. Ha, bawah CPM Campaigns ni la yang ade BE dan ME.

Kat earnings korang nanti akan ade table untuk Buffered Earnings bagi ad CPM yang tengah berlangsung. Kat situ uols leh tengok, ade 3 ke 5 ke or 10 ke (bestnyer..nak BE!!!) list BE yang uols dapat dari Nuffnang. Selain tu, jika ada unique visitor yang klik pada BE tersebut, uols akan mendapat Click Tru Ratio (CTR) Bonus berbentuk earning juga sekiranya peratusan jumlah klik melebihi 0.2%. Pendek kata, uols akan dapat extra money jika ada yang mengklik BE uols, macam kat bawah ni..



Bila ad tuh dah tamat, jumlah earning bagi each ad dalam BE tuh akan ditransfer ke table baru yang bernama Metered Earnings. Kat sini uols leh tengokla berapa $$$ uols dapat utk setiap CPM yang berlangsung sebelom nih.. Tak ke best tuhh??

Yang kat hujung BE tu ada shortform SS, LR, LB. Itu maknanya Skyscraper, Large Rectangle dan Leaderboard, yang menandakan BE tu akan menayangkan diri di sama ada di bahagian tepi (SS), tengah (LR) ataupun atas (LB), mengikut kedudukan yang uols letak iklan Nuffnang tu..

Apa lagi ek yang uols nak tahu? Yang saya letak ni, yang penting2 aja la.. Semoga entri ini dapat membantu uols.. Chowww..


wahai encik Nuff, bagila BE kat saya..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!


Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

10 Comments
Comments

10 comments

Apr 7, 2011, 1:52:00 PM

kak, sy nk tanya.. kalo kempen BE dah habis kan, kita dapat BE lg x? meter earning tue mcmana kak? lain ke dgn cpc?

Tutorial tempatkan iklan Nuffnang di lokasi paling strategik

Apr 7, 2011, 1:56:00 PM

Nak tahu ad tuh di bawah CPC Campaigns ke tak, kat page earnings tu, kat table campaigns, ade column TYPE yang kuar global CPC. Ha, so ad tuh dibawah CPC Campaigns.


kalo x ade nmpk CPC nape ek?.. earning asik 0 je... cian n sedey rase

Apr 7, 2011, 9:21:00 PM

cik pulau punya tak pernah dapat BE..
earning sekarang baru 4 ringgit je.. hadoii.. bila en.nuff nak bagi BE kat cik pulau ni...huhu.

Apr 7, 2011, 11:04:00 PM

nice info.. tq ehh for sharing..

Entry Terbaru: Rupa Kiamat - Bacalah, jika kamu seorang manusia

Apr 8, 2011, 11:28:00 AM

dah pernah bc dulu.. tp bace lg tmbh ilmu.. thanks..

Apr 11, 2011, 10:49:00 PM

@fk : hehe, kalau dah abih BE, bergantung pada Nuff lah nak bagi BE ke dak lagi pastu..besenya kalau 1st time dpt BE akan dpt lagi BE.. ME tu mcm gambar kat atas tu, BE bila dah habis kempen akan jadi ME dan jumlahnya akan dimasukkan dalam earning..

@aqishah : ha, tu cpc la..kalau ada dan ramai yang klik baru ada earning..huhu..

@cik pulau : huhu..samelah kita..takdek BE, at least cik pulau lagi bnyk earningnya..

@mr laici & mariah : sama-sama..

Sep 22, 2011, 9:18:00 AM

oh...begitu..

jadi ape ye kelayakan/syarat/ requirement untuk dapatkan CPM tu?

masih kabur dan samar-samar dengan istilah2 dalam nuffnang

Oct 11, 2011, 12:36:00 PM

hi..info ni bgs tp sy masih blur..bantu sy yer...yg sy fhm, bila kita letak nuff then ada org klik, kita akn dpt earn, sy lah konsep tu yer...

Oct 11, 2011, 12:39:00 PM

good info.

Feb 1, 2012, 1:34:00 AM

thank for info....sayangnya pada encik nuffnang nie..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...