Mar 28, 2011

Home » , , , , » Hajat di hati mau buat Oreo Cheesecake | Apa ek yang boleh ganti gelatin?

Hajat di hati mau buat Oreo Cheesecake | Apa ek yang boleh ganti gelatin?

Tu dia..tajuk dah macam entri dah..kuikuikui.. Macam biasalah kes taktau nak letak tajuk apa.. Sebetulnya saya nak buat kek, sempena birthday Zahra yang ke-2..hohoho, pastu tercetuslah idea untuk buat oreo cheesecake, sebab mamanya memang peminat no 1 orea dan cheesecake..kuikui..boleh gitu?

credit

Jadi, nak tanyalah kat uols ni, ade tak bahan lain yang boleh ganti gelatin untuk buat cheesecake ni?  Kot2lah uols tahu kan, takpon ada resepi cheesecake tanpa gunakan gelatin. Tak kisah bukan oreo pon, ape-ape cheesecake pon boleh. Dah puas search, semua resepi yang saya jumpa mesti ada gelatin..huhuhu.. Sini mana nak jumpa gelatin yang halal..hohoho..

Setau saya gelatin ni digunakan untuk bagi kek tu keras sikit, kalau terkurang taruk gelatin, cheesecake tu nanti akan lembik, payah nanti nak potong. Kalau takde bahan lain yang boleh ganti gelatin, nampak gayanya terpaksa tukar plan lah.. Mahu buat kek apa ek sempena birthday Zahra ni?


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

10 Comments
Comments

10 comments

Mar 28, 2011, 9:48:00 PM

Dear, bley gantikan dengan serbuk agar2..err ada ke kat sana ek hehe.. kalau nak resepi bley refer kat link kak hanieliza chef tu macam kat bawah ni :

http://hanieliza.fotopages.com/?entry=775526

selamat mencuba yer..harap dpt membantu sikit2 =D

Mar 28, 2011, 9:54:00 PM

boleh try ganti dgn agar2. sbb my friend sorang tu veggie. dia ganti agar2 tapi sukatannya kena betul. takut terkeras or terlembik.

meanwhile, try gi kat halagel punya website. rasanya diorang buat courier utk overseas. my friend kat thailand order gelatin halagel online je.

Mar 28, 2011, 10:18:00 PM

pergh.. cedapnye.. wat kek pape pun tape kak hehe. mesti cedap punya

Mar 28, 2011, 11:18:00 PM

tu la, pkai agar-agar. nak beli gelatin halal dekat website halagel pun boleh..tapi, jauhla plak dorang nak hantar kat u. try la. dah klik hb u dear.

Mar 29, 2011, 3:22:00 AM

salam, banyak kot pilihan yg boleh dibuat....janji sedap dimakan.

Mar 29, 2011, 6:59:00 AM

selalunya sy guna resipi kat blog irma ni... sedapnya boleh tahan!

http://irmadilondon.blogspot.com/

Mar 29, 2011, 8:41:00 AM

buat yg bake jer..
tak yah ltk telur.
boleh ganti dgn yogurt or sour cream saje...

Mar 29, 2011, 11:54:00 AM

salam akak..sy nk share link oreo cheese cake yang tak menggunakan gelatin.

http://irmadilondon.blogspot.com/2010/08/resepi-oreo-cheese-cake.html

Mar 29, 2011, 11:56:00 PM

@to all: thanks semua..nantikan my oreo cheesecake..ekeke

Mar 30, 2011, 11:10:00 PM

wah chaiyokk has , muge berjaya ....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...