Mar 15, 2011

Home » , , » Tepat jam 10.32 malam..

Tepat jam 10.32 malam..

Lebey kurang dalam kul 5.30 pagi, tengah syok tido, tetibe mama terasa basah & panas kat seluar.. Tengah mamai2 tu, mama duk pikir, amende nihh.. Takkan k-n---g kot? Terus mama bingkas bangun & cek katil.. Basah! Tapi takdek warna.. Tetibe kuar lagi air yg tiada kaler & bau, agak banyak.. Dalam hati mama, takkanlaa.. Awai lagi nih.. Takkan dah nak branak kot.. Baru 37 minggu.. Terus mama kaborkan kat Tok Mek yang mama dah turun air.. Oleh kerana mama tak merasa sakit dan takde turun darah, we wait until 8 am, then we off to Pusat Perubatan An Nisa (masa ni abah takde, pi ngan abang ipor n Tok Mek)

Bila misi cek, bukaan baru nak 2cm, so mama mitak nak balik (tak senonoh kan, padahal 1st pregnant tu.. memandai je!) Misi tanya doc, doc tak bagi, so mama kena masuk ward. Tunggu punya tunggu sampaila pukul 12 tengahari, tapi tanda2 sakit masih takde. Tapi kali nih cam dah ade darah sket.. Doc mai cek, and she said, kalau by petang ni tak sakit2 jugak kena induce.. Huhu.. Dah riso dah.. Abah baru naik bus pg tadi dari Jb, ntah sempat ntah tidak..

Kul 3 doc mai cek lagi, kali nih mama bagitau yang cam ade rase sket2 (hehhe..taknak di induce sebenornye..) so, doc lepak dulu.. Tapi doc cek bukaan (adoi makk.. sakit jugak cek bukaan nih), masih 2cm.. Tapi kali nih mama kena inject kat tangan, misi masukkan antibiotik, takut baby kena jangkitan (ni kes turun air awal, tapi tak branak2 lagi..) Sib baekla all my sis datang, adela teman borak, klu tak buhsan gak duk lepak atas katil je (kekadang jenjalan kat dalam ward tuh!)

Nak dekat kul 5, doc mai taruk ubat induce (mak aii, lagi skali kena seluk..!!) Dalam kul 6 lebey, mama ada terasa sakit cam time period (ala.. sakit yang sket2 tu..leh jalan2 lagi laa..) Pastu dalam kul 7 lebey, sakit tu makin kerap, kali nih mama dah merasa resah - gelisah, dah tak dapat buat lawak n gelak2.. Dalam kul 8 lebey, kali ni mama mula pusing kiri, pusing kanan, dah tak mampu duduk.. Sib baekla Tok Mek tulun urutkan belakang, rasa lega sket.. Nak dekat kul 9, mama masuk labor room.. Misi cek bukaan, masa tu br 6 - 7 cm, jadi lepakla kejap kt dlm labour room tu.. Mamanye contraction kejap rasa, kejap tak.. So bile tak rasa tu, bleh borak ngn Tok Mek kejap, bila rasa sakit tu, rasa cam nak meneran.. Abah call, masa tu abah ade dalam bas lagi, kat Pasir Puteh (dalam hati mama nih dah tak amik pusing, hehe, kalau baby nak kuar awal pon takpe..) Pastu bile rasa takleh nak tahan untuk teran, mama gitau nurse yang mama dah takleh tahan (coz cam pernah baca kalau bukaan kurang dari 8cm takleh teran), nurse tu gitau teran je (tapi dlm keadaan mengiring ye..)

Dalam keadaan tengah ngiring sambil teran tu, tetibe mama rasa cam ade benda kt b--t--, so gitau misi, then doc mai tengok and suh get ready untuk push.. Mama pon ape laiee.. Amik nafas dedalam n push.. pastu contraction xdek, lepak jap.. Pastu bile rasa sakit push lagi, baru je nak lepak doc kate push lagi sebab baby dah kuar, mama siap tanya kat doc haa..push lagi ke? So dengan sehabis daya mama teran lagi, akhirnya kuarla baby dengan selamatnya tepat jam 10.32 malam.. Alhamdulillah.. Doc tunjuk kat mama, n doc suh sahkan jantina baby.. Mama yang tengah kepenatan tapi lega tuh gitaula baby gal.. Then baby dibawa oleh misi utk dibersihkan, while mama kena jahit (fuhh..x silap 3 kali jahitan, plus 2-3x kena bius sebab ade masa mama rasa doc tu cucuk..aduuyyaaiii..haa jgn tak tau masa ni badan mama shaking, bukan sebab takut, tapi ntah nape..maybe sebab terlalu penat? ntah..still mystery..bile tanya my sis pon dia camtu gaks..)

Masa ni abah lum sampai lagi, so Tok Mek yang iqamahkan baby.. Pastu mama mintak ngn misi untuk susukan baby (eventhough masa tu susu tak kuar lagi.. bukan pe, mama pernah baca yang pas lahir adalah masa yg penting untuk rangsangan for both of us) Perasaan mama masa tu sumer bercampur, happy, penat, terharu.. sumer ada, tak sangka akhirnya baby yang mama kandungkan selama 9 bulan nih dah kuar dengan selamat, cumel plak tu..hihihi..rasa cam kejap je..tengok2 baby dah ade kat sebelah sambil mulut cumel duk nyut2..alahai geramnyer tengok..ilang kejap rasa penat.. Pastu tak lame tu abah pon sampai..hehehe..terus abah iqamahkan baby lagi skali.. Mama & abah saling berbalas senyuman.. 
 Nuryn Zahra
Lahir pada 15 Mac 2009 tepat jam 10.32 malam
di Pusat Perubatan An Nisa, Kota Bharu, Kelantan
Birth weight : 3.3 kg
Body length : 51 cm
Head circumference : 34 cm


p/s : Hari ni hari khas mengenai Zahra sempena birthdaynya yang ke-2 hari ni..kikiki.. Hope uols tak muak yer..hehehe.. Maklumlah, baru nak start balik mencatat dan memindah data perkembangan our daughter setelah sekian lama tertangguh dari blog Our Precious..huhu.. Sebagai kenangan di hari muka nanti... Talking about give birth ni, walaupun penat dan sakitnya takleh nak describe ngan kata-kata, tapi sebaik je dengar tangisan dan tengok baby, rasa hilang semua penat lelah meneran tu, kan? Bak kata my sis, masa nak beranak tu, dalam hati dah takmo peknen lagi, tapi sebaik je tengok baby, nak peknen lagi..hohoho..


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!


Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

4 Comments
Comments

4 comments

Mar 15, 2011, 10:50:00 PM

sis...huhu...terharu lak baca kisah sis ni...tak tau nape...rasa macam nak baby jgk...tapi tu la..lum smpai seru lagi...comelllll sgt baby tu...happy birthday ye tuk zahra...flying kiss sikit...

New Entry
"KADAR RADIASI TINGGI DI KAWASAN GEMPA"


New Entry
"HANDMADE BOOKMARKS "

Mar 16, 2011, 12:05:00 AM

tak muak pon, lain org lain pengalaman..kan..kann

Mar 16, 2011, 1:51:00 AM

laa akak besday zahra ke kelamarin so happy besday zahra..dah besar dah zhra dibnding ngan pictre tuh
cepat masa dah berlalu :)

Mar 25, 2011, 1:19:00 AM

@to all : thanks semua..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...