Feb 19, 2011

Home » , , , » Yang bestnya mengenai obesi, khasnya Switzerland

Yang bestnya mengenai obesi, khasnya Switzerland

Setelah beberapa entri saya berkongsi mengenai tujuan sebenar kami berada di sini dan living expenses (part 1 & part 2) di sini, kali ni saya nak berkongsi mengenai perkara yang menarik dan best apabila bermastautin di obesi, especially di Swiss.

1. Negara bermusim dan weather tidak extreme cool dan extreme panas
Rasanya semua negara 4 musim memang menarik kan, sebabnya setiap musim ada kelainan dan keunikannya tersendiri. Memang tertunggu-tunggu setiap musim, bila dah Winter boleh main snow, bila dah rasa sejuk tu mulalah rindukan musim Summer.. Bila musim Spring pulak, boleh tengok bunga-bunga yang cantik dan semestinya bila musim Autumn, daun-daun menjadi pelbagai warna.. 

view masa Autumn.. I loike!!
syoknyer Zahra baring atas snow..

Malah, kalau kat Swiss ni every month rasa kelainannya, baik dari segi weather dan tempoh waktu siang dan malam.. Dan yang lagi best, weather kat Lausanne tak extreme, maksudnya bila sejuk tu, takdelah sampai tasik pon menjadi beku, tak macam kat Wisconsin, US. Suhu paling sejuk pon tak melebihi -7C. Kalau time Summer pon, suhu tak melebihi 30C, tak macam masa saya gi Takamatsu, Jepun pada bulan 8 (peak Summer), perghh..berpeluh sampai basah serkup aka anak tudung.. Tapi tu mungkin sebab saya banyak berjalan..ngeee..


2. Tempatnya nampak bersih, kemas dan classy
Ok, ni adalah pendapat Mr Hadi.. Even Renens, the cheapest town in Switzerland is still better than any other small cities in Europe yang pernah kami pergi, contohnya Postdam (Germany), Sintra (Portugal). Kalau ikutkan dengan tempat yang pernah kami lawati, rasanya Swiss ni lagi nampak bersih. But still, bagi saya tak cukup bersih Swiss ni..ahaks..coz kat Lausanne tu banyak je putung2 rokok kat atas jalan..

sebahagian city of Lausanne
view dari apartment lama kami di Renens

Lagi apa yang best mengenai Swiss ni akan disambung next entri.. Coz malam ni kena tidur awal, esok which is hari ni by the time entri ni publish, saya, Mr Hadi, Zahra & Waheeda akan berjimba-jimba ke Lyon, France..ngeee.. Happy weekends everyone..



Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

4 Comments
Comments

4 comments

Feb 19, 2011, 1:27:00 PM

fuyoo, beshnya pegi france tu :p
me lps viva baru boleh pikir cuti2 france tu ;)
me dh click ur HB!

Feb 19, 2011, 9:41:00 PM

bila nak merasa nih kak..grrr

kak jom join contest bee sonang jer

Feb 23, 2011, 12:59:00 AM

@mz : hehe, sebab dekat je france ngn swiss ni..

@bee : insyaAllah akan dijoin, thanks ajak..

Mar 11, 2011, 9:39:00 AM

entry yg sgt bagus...
...:)

sy ni newbiee lagi...
jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn..:)x

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...