May 2, 2011

Home » , , , , » Tempat Makan yang Best di Kuantan & Pahang | Mana lagi ek?

Tempat Makan yang Best di Kuantan & Pahang | Mana lagi ek?

Ha, kali ni saya nak berkongsi pula tempat makan yang best di Pahang, especially di Kuantan, yang sempat saya explore selama setahun.. Takdelah explore mana pon..ngeh ngeh ngeh.. Maklumlah ada mak angkat kat sini, jadinya banyak perabih beras kat rumah mak angkat..kekeke..

Rasanya kalau saya sebut Tanjung Lumpur, semua dah tahu kan apa yang best kat sini..heheh.. Apa lagi kalau bukan glamer dengan makanan seafood yang segar.. Yang femes amesnya adalah Restoran Ana Ikan Bakar, memang mantopsslah ikan bakarnya.. Kat sini pon ada air gelas besau..hehehe, tapi saya tak pernah try lagi..

nyum..nyum..

Lagi, Satay Zul pon sodap.. Paling sedap pernah saya makan kat Kuantan..ekekek.. Tak silap saya Satay Zul ni banyak cawangan kat Kuantan, tapi biasa saya beli on the way nak ke Teluk Cempedak, sebelah kiri jalan uols akan nampak Terminal Satay Zul, yang biasanya akan ramai orang menunggu satay..hehehe..

oh..sedapnyer..

Saya juga suka makan kat restoran yang dekat dengan Shell (ke Petronas..haha. maklumlah dah 2 tahun lebih tak gi Kuantan), Shell rasa.. sampaikan restoran tu dikenali sebagai Restoran Shell.. Err, lokasinya yang ni saya ala-ala blur.. Heheh, mungkin area tu dipanggil Batu 12, dekat ngan area Taman Sri Mahkota.. Kalau ada orang Pahang kat sini, leh betulkan kalau silap..ngee.. Kat situ saya suka Nasi Goreng USA. Juga, ada satu restoran ala Thai, kat situ pon sedap, areanya kalau dari Gambang tu, sebelum sampai Giant Kuantan, sebelah kanan..hohoh.. Ingat-ingat lupa gitew..hohoho..

Kalau datang Kuantan, jangan lupa singgah Pekan, untuk rasa Murtabak Mengkasarnya, yang memang glamor kat sini. Tak sampai bandar Pekan pon. Kalau uols google, akan keluar alamat tempat makan ni.. Tryler, mana tahu melekat macam Mr. Hadi..hehehe.. Sebab saya lagi prefer Murtabak Majidi..ngee.. Tapi seriyes, memang sedappp..

wahh..glamer pakcik ni..hehe..

Ape lagi ek.. Ha, bagi yang suka roti canai dan nak breakfast, boleh try Restoran Zaman kat Gambang, perghh.. roti canainya sedap, garing gitew..hehehe.. Selain tu, kalau tetiba teringin nak breakfast Nasi Kerabu, ada satu restoran ni, apa namanya ek.. dari Kuantan nak ke Gambang, sebelah kiri jalan, akan ada satu restoran yang uols akan nampak banyak keta parking.. Ha, kat situ juga ada jual kopok lekor (tapi saya tak pernah try kopok lekor situ sebab Ganu punyer mesti lagi beshh..hehehe) Kat situ kalau nak breakfast best, macam-macam ada, nasi kerabu, nasi dagang, nasi lemak..hehehe.. 

my fav..

Dan buat penggemar Nasi Lemak, silalah singgah ke Restoran Zaman, area Batu 10 dekat ngan TUDM. Memang takkan cukup satu bungkus je..hehehe.. Tengah type ni pon boleh menelan ayaq liuq..

Rasanya tu ajerlah kot.. Kalau uols tahu mana-mana tempat makan yang best kat Pahang, tak semestinya Kuantan aje, boleh share kat sini.. Mana tahu, kot2 berkesempatan nanti, boleh saya terjah nanti..hehehe..


Nak mitak jasa baik klik like kat SINI.. Thanks ^_*

Longchamp New Year Sale, Klik SINI

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

24 Comments
Comments

24 comments

May 2, 2011, 9:37:00 AM

memang best ikan bakar tanjung lumpur tue...terangkat..sekali makan nak lagi....

May 2, 2011, 11:07:00 AM

tak taule mana yg best... tp member gi makan baru2 ni kat kuantan mahal gak ye kat sana....

May 4, 2011, 12:48:00 AM

@cikjue : kan..kan..memang teringat sampai skang ni..

@aqishah : tengok tempat juga..huhuh..standardlah kalau dah bandar kan..

May 24, 2011, 2:03:00 AM

dalam banyak2 tuh,beena cume penah makan kat ikan bakar ana je..sedap woo..air die pon..perghh..besar tak hengat..satu gelas share 2 orang pon cukup~

Jun 5, 2011, 4:20:00 PM

hai saya orang pahang, nama kedai sebelah shell tuh, namanya sinar mesra.mmg laku tiap tiap malam, tak penah nya tak kurang orang:)
nasi kerabu yang sedap tuh dah berpindah tempat, dah ke arah bypass kuantan

Jun 16, 2011, 5:21:00 PM

saya tinggal di Kuala Lipis,Pahang...nasi kerabu yang best di stesen keretapi Kuala Lipis...best...

Jul 30, 2011, 9:56:00 AM

insyaallah...mau cba prgi tmpt2 ni coz saya pwon bru lgi dekat kuantan ni..tinggl pn di Bandar Baru Chendor....trima kasih for tis information...

Emy
Aug 2, 2011, 7:46:00 PM

Nasi ayam hainan kat tmn union terbaek..pastu mee celop kat luar terminal bas uuuiii terangkat..mee goreng mamak belakang plaza ape ntah name tak ingat yg kat mydin tu...

Anonymous
Aug 13, 2011, 11:51:00 AM

hoho..tp careful dgn restoran zaman..dlu slalu gak singgah situ..mmg addicted la..tetiap kali mesti nak singgah...tp lepas tau "history" sbenar...tak makan dah sane...hoho

Aug 22, 2011, 8:49:00 AM

AKOB PATIN HOUSE, TEPI SUNGAI KUANTAN....
https://www.facebook.com/#!/group.php?gid=192859884217

Mar 24, 2012, 1:13:00 AM

KAT KUANTAN BYK TEMPAT BEST2 NAK MAKAN...SUKA SANGAT...HEHE

Apr 1, 2012, 12:58:00 AM

hmm saya dah pegi sini tahun lepas....susah nye nak parking sebab ramai sgt yg datang...pusing 2/3 round nak dapat parking kat tepi jalan tu hehe .hmm nanti you singgah la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan....makan hehe...dan jangan lupa register follower yer maklum la blog baru nih sunyi je TQ TQ TQ

Anonymous
Jul 12, 2012, 2:45:00 PM

yang lain sy setuju. tapi kalu restoran zaman tu harap jgn pegi. cari saja kedai lain. 2 kali dah sy "terkena"

Anonymous
Sep 13, 2012, 8:50:00 AM

ana ikan bakar tanjung lumpur ..best n lebih murah dr umbai/kuala selangor/bagan lalang..wajib pg kalo turun kuantan..aku br 2 kali pg

Anonymous
Dec 12, 2012, 4:13:00 AM

History ape ko tau?xde history ape2..aku ary2 mkn situ...ni la org melayu..mesti nak buat fitnah..pantang tgk org lain maju..maybe org melayu ni suke tgk org cina senang..pasto g keje ngn cina to

Mar 7, 2013, 7:04:00 PM

ape yg ade kat restorn zaman tu? peliknye korang ni..hehe.. saya tgh cari tmpat mkn best kat kuantan.. baru nk ajak hubby try restoran zaman...ape cher?..huhuhu

Oct 18, 2013, 7:26:00 PM

Buat2 la insaf wahai manusia.. Jgn la dgr je daripada mulut org.. Terus pcye.. Pstu sebarkn kt org lain.. Nanti jd fitnah.. Takde ape nye restoran zaman tuh.. Ok je.. Segelintir Org melayu ni pedengki.. Bila tgok org lain bjaya.. Gatal mulut tu nk menabur fitnah.. Sudah2 la..

Oct 18, 2013, 7:28:00 PM

Buat2 la insaf wahai manusia.. Jgn la dgr je daripada mulut org.. Terus pcye.. Pstu sebarkn kt org lain.. Nanti jd fitnah.. Takde ape nye restoran zaman tuh.. Ok je.. Segelintir Org melayu ni pedengki.. Bila tgok org lain bjaya.. Gatal mulut tu nk menabur fitnah.. Sudah2 la..

Nov 22, 2013, 10:06:00 PM

JIKA ANDA BUTUH ANGKA GHOIB/JITU 2D.3D.4D YG DI JAMIN TEMBUS 100% DI PUTARANG SGP/HKG SILAHKAN SAJA ANDA TLP KY JAYA DI NOMOR 085-321-606-847 TRIMAH KASIH@beena

Apr 19, 2014, 11:04:00 AM

My list of Pahang best food

http://penang-halal-food.blogspot.com/2014/04/top-5-best-food-in-pahang.html

May 19, 2014, 10:44:00 AM

nanti nak g kuantan boleh la try makan ikan bakar tu..tq share =)

Anonymous
Aug 16, 2014, 5:50:00 AM

History uwh ialah... something d dlm tgki air... sye duk area situ n pnah kje... so jgn slah tafsir...

Jan 11, 2015, 2:03:00 PM

Tq share

Sep 19, 2015, 3:34:00 PM

Ustaz Homestay Kuantan ( 013-3604802 )... menawarkan penginapan sebuah rumah RM150 semalam....malam kedua RM 100 ( diskaun )...kami menawarkan malam keempat dan seterusnya cuma RM 50 saja....terima kasih kerana anda membaca hebahan ini.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...