Oleh kerana mood blogging masih ke laut (kes tak sabar nak balik Malaysia), jadi kali ni saya nak sharelah resepi kek batik yang simple dan sedap.. Gerenti nak lagi..hehehe..
Kek batik ni memang favorite saya.. Start bleh kenal ngan kek ni pon, masa sekolah menengah dolu-dolu. Masa tu minggu keusahawanan, setiap kelas kena menjual makanan, so one of my classmate buat kek batik, perghhh sedap seihh, terus jatuh cinta..hikhik.. Dan nak buat kek ni rupanya tersangatlah senang, main campak-campak aje..ekekeke.. Lagilah I loikeee..agagaga.. Moh kita tengok bahan-bahan yang diperlukan..
|
Amacam, meleleh ayaq liuq dak? |
BAHAN - BAHAN
- Biskut Marie - 1 bungkus
- Buttercup 250g
- Milo - paket kecil 200g
- Susu pekat manis - setengah tin (kalau suka kurang manis, boleh kurangkan kuantiti)
CARA-CARA
- Pecahkan biskut marie kepada 3-4 bahagian dan ketepikan dahulu
- Panaskan butter di dalam kuali/periuk sehingga cair
- Masukkan susu pekat dan dikacau sehingga sebati. Kemudian masukkan milo dan dikacau sehingga likat.
- Masukkan pecahan biskut dan gaul sehingga sebati
- Masukkan ke dalam bekas, dan tekan sehingga mampat
- Sejukkan ke dalam peti ais,
- Dah sejuk boleh potong dan ngapp..hehehe
Oleh kerana saya ni peminat setia kismis, untuk kek batik saya (macam gambar kat atas tu..), saya ada masukkan kismis yang telah dipotong dua.. Sedaapp.. Uols boleh juga masukkan serbuk badam ataupun pecahan kecil badam untuk mempelbagaikan rasa..hehehe.. Selamat mencuba!!
p/s : Tak dapat nak credit, coz saya lupa ambil dari mana. Ni pon saya copy paste dari file resepi yang save kat komputer. Ada terjumpa satu lagi resepi, senang juga, cuma ada telur.. Nanti nak try buatlah, then saya akan update kat sini ek.. Adioss..
Nak mitak jasa baik klik like kat
SINI.. Thanks ^_*
Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni: