Dec 25, 2010

Home » , , , » Mahu Pergi Ke Mana Sempena Cuti Chrismas 2010 ni?

Mahu Pergi Ke Mana Sempena Cuti Chrismas 2010 ni?

Dengar-dengarnya ada yang balik kampung, ada yang pergi bercuti sempena cuti Chrismas ni.. Macam kami kat sini, kalau diikutkan cuti Chrismas hanya sehari (sama macam Malaysia jugak kan..padahal sini majority Christian) dan cuti sehari lagi sempena New Year.. Tapi gov kat sini wajibkan ambil cuti seminggu (tolak cuti tahunan lorrr..) sempena perayaan Chrismas dan New Year.. Kalau kat EPFL tu, heater memang akan off selama seminggu, jadi tak boleh nak pi lab jugak.. Mahu beku duk kat opis tu..

Jadi, kami pon plan untuk gi jenjalan, keluar dari Swiss yang sejuk ni.. Agak-agak tahun ni kami gi mane ek? Jom teka.. Kalau ada yang mengena, leh Mr. Hadi belikan ole-ole dari tempat yang  akan kami pergi nanti (Waheeda, u takleh teka ek..agagaga..) 

view dari hotel
Subhanallah!!
Kalau tahun lepas, kami gi jenjalan ke Spain, melawat 2 main cities iaitu Barcelona dan Madrid.. Oleh kerana easyJet menawarkan harga yg agak murah utk ke Barcelona (klu tempah lg awal lg murah), so kami bercuti ke Barcelona selama 3 malam.. Kami stay kt Hotel Torre Catalunya.. Memang best hotel nih, walaupun 4 star, tapi rate dia lagi murah dari 1 star kt Lausanne. Friendly staff, kiranya dapat 5* dari kami..

ni tempat vip kalau tak silap.. masa ni hujan rintik-rintik, tu yang Zahra berkelubung
Zahra yang sangat boolat masa nih..aummm..
1st tempat yang kami pi ialah stadium bola Campnou (the largest stadium in Europe). Ni kes Mr. Hadi fanatik bola.. Tapi memang best gak dapat tengok stadium bola secara live.. Plak tu, ade history, jersi & piala psl team Barcelona dari 18th century.. 2nd place we went to Sagrada Famillia, gothic architecture tapi sayang tengah ade kren, maybe ade renovation. Pastu dinner kt Batik Restaurant (ni. Mr. Hadi search kt inet highly recommended) tapi takdela best manapon.

banyak btol piala, pelbagai bentuk pulak tu..
sangat chantekk..
ni lah Sagrada Famillia tu..very gothic kan..
Then the next day, we went to the Old Town and Port Vell. Kat port ni ade L'Aquarium de Barcelona, lebey kurang cam KLCC Aquaria je.. Malamnya kami makan kt Udon (inet recommended),tp bese jek.. Hari ke-3, kami pi Montjuic, kat sini leh naik cable car untuk tengok view the whole Barcelona city.. Then we went to Magic Fountain yang tak berapa magik pada hari tu, sebabnya tengah restoration dan Nadal day (maybe!) In the morning, we set off to Madrid by Renfe tren, dapat spesel price, 3 hours journey.. Tren ni best, comfortable plus ade seating and very fast, almost 300km/h (tak cam tren ke Luzern).

siap ada corak-cora lagi kat building ni..
glamer ni Kuala Lumpur kat sini..
tak ingat dah building apa..hehehe
Port Barcelona yang agak klasik tapi cantik
Dalam L'Aquarium de Barcelona..
dolu-dolu suka ngutip cengkerang ni..
Zahra yang sronok sebab sini ada beach, kat Swiss takde..
Memang agak beza Barcelona ngan Swiss, patutla orang kata Swiss lagi best.. Tapi kat sini makanannya sangat murah berbanding ngan Swiss, dan macam2 pilihan ada.. Metro kat sini pon agak bagus, cover banyak tempat, tapi sayang it's underground.. So tak nampak viewla (rugi sesangat kami travel guna metro) Better guna bus (tiket metro leh guna utk bus jugak..)


p/s : Penat dah nak mengupload gambar.. Banyak lagi view yang menarik, uols tengok kat My Fotopageslah yer.. Cari Trip to Barcelona..Kalau nak tengok video view city of Barcelona, yang kami ambil, leh klik sini..

p/ss : Sapa cepat dia yang dapat.. Kami mencari hanya seorang peneka yang tepat..

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

7 Comments
Comments

7 comments

Dec 25, 2010, 2:20:00 PM

akak :)
bestnya g jalan2 hehe
comey ja zahra tu hehe
geram2 :D

Dec 25, 2010, 11:10:00 PM

salam has,

wah seronoknya baca cerita has sekeluarga bercuti di Spain(kak~angan2 mat jenin je lah...)

Kali ni (nak cuba teka lah), has sekeluarga ke Itali..betul tak?

Dec 26, 2010, 12:41:00 AM

bestnye g obersea T_T

Dec 26, 2010, 1:18:00 AM

@fatin : hihihi..best jugaklah tgk negara orang..masih bolat lagi masa tu..memang sedap peluk..

@kak mega : akak leh gi aussie, beh gak tu..alahai..tak mengenalah kak..teka lagi kak..

@shalina : bestlah jugak, tp yg tak bestnyer windu makanan kat m'sia..

Dec 26, 2010, 7:46:00 AM

alamak tak reti nak tekala.. pasal tak kenal sangat negara2 luar ni.. duk terperuk dlm mesia hehehe

takpela teka jek eh.. kota london hahahaha entam saja daa...


jemput undi anak saya yer
http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
tq

Dec 26, 2010, 11:48:00 AM

best nyer cuti krimas dia.. pi jalan2.. hehe... erm..pasal yg kamu tanya pasal pingler tu, just sekali je.. contohnya kat website url tu, copy kamunyer link entry tu.. contohnyer mcm nie

http://ceritaindahkami.blogspot.com/2010/12/mahu-pergi-ke-mana-sempena-cuti.html

then dah settle semua tekan ping my site.. senang je.. =)

Dec 27, 2010, 1:45:00 AM

@yan : hihihi..tekaan tidak mengena..cuba lagi..agagaga..ha..me gi vote skang..

@zairie : ooo..ping entri ke..me gi ping my blog pulak..agagaga..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...