Dec 23, 2011

Home » , , , » Tutorial Letak Facebook Like Button di Entri Blog

Tutorial Letak Facebook Like Button di Entri Blog

Macam yang saya bagitau kat entri Blog NBH sudah berCL, saya nak share ngan uols tutorial letak Facebook Like, Retweet dan G+ One Button di entri blog macam kat blog Belle ni. Dah lama kan saya tak kongsi tutorial kat blog ni kan.. Tapi kali ni saya share yang Facebook Like Button dulu yer..


Macam biasa, pi kat Dashboard > Design > Edit Html... Sebagai langkah keselamatan, sila save dulu template uols sebagai backup.. Pehtu, tick kat Expand Widget Templates, then search <data:post.body/>, copy code kat bawah ni dan paste selepas <data:post.body/>. Kalau nak letak sebelum entri, paste sebelum <data:post.body/>.
<div>
<b:if cond='data:post.isFirstPost'>
<script>(function(d){
  var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;}
  js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true;
  js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
  d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js);
}(document));</script>
</b:if>
<fb:like expr:href="data:post.url" layout='button_count' send='false' show_faces='false' font="arial" action="like" colorscheme="light"></fb:like>
</div>

Then, uols cari </html> dan tukarkan kepada </html xmlns:fb="https://www.facebook.com/2008/fbml">, rujuk gambar kat bawah ni..


Dah adjust comey-comey, preview pon dah berkenan di hati, maka uols leh save dan voila!! ^_* Kalau uols nak bentuk button like lain, boleh tengok kat link credit kat bawah ni..

Credit : BloggerPlugins


Nak insentif tunai, Klik SINI

Nak menang iPad2, Klik SINI

Who wants a trip to Germany + RM10k cash? Click HERE

Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Klik SINI

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Kliklah sini dulu.. Thanks!!

Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni:

14 Comments
Comments

14 comments

Dec 23, 2011, 10:33:00 AM

Myra ada try buat Like ni semalam, tp tak tau jadi ke tak sbb kat opis ni tak leh tgk, kena block access

Dec 23, 2011, 10:45:00 AM

sya terkial-kial lagi nak uat tutorial semua ni...heheh

Dec 23, 2011, 11:08:00 AM

tutorial yang menarik...tq yeah^ ^

jgn lupa singgah blog koz...:P

Dec 23, 2011, 11:23:00 AM

Hehe, baru je letak.
best jugak guna buton ni :)

Latest Post:
1. Menarik tentang PMR 2011. Menarik?
2. Memang sudah ditakdirkan untuk sementara.

Dec 23, 2011, 8:53:00 PM

rajinnya buat tutor...bagus2...

Dec 23, 2011, 11:54:00 PM

fatin nak buat lah kat blog kelas fatin...dok cri gak cara buat ni..tgk akak dah post hehe
tq :)

Dec 28, 2011, 5:52:00 AM

@Myra Jay tak perasanla pulak gi blog MJ tadi..alahai..

Dec 28, 2011, 5:53:00 AM

@mamaNoriz memula nampak cam complicated, act senang je..

Dec 28, 2011, 5:57:00 AM

@Budak Nakal thanks..jap gi me gi cekidout..

Dec 28, 2011, 5:57:00 AM

@ahsfantasy24 kan, besh kan?

Dec 28, 2011, 7:10:00 AM

@Lin Azlina hihi..sesekali buat..

Dec 29, 2011, 4:38:00 AM

@fatin hanani aiks, fatin ada blog kelas?

lelatifah
Apr 11, 2012, 2:22:00 PM

thanxs...penat membelek nak buat tue cm ne...nasib bek ad tuto nie..thank a lot...:)

Apr 21, 2012, 2:57:00 PM

l like it,hehe..jom follow blog saya.

http://strawberrysgurls.blogspot.com/

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...