- 400g daging hancur (untuk 13-15 meatball)
- 4 sudu besar cream cheese Philadelphia
- 2 biji tomato
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- segenggam daun parsley
- 1/2 sudu teh garam
CARA-CARA
a) untuk meatball
- Bawang putih dicincang halus. Kemudian, gaulkan garam, bawang putih yang dicincang tadi bersama dengan daging hancur.
- Ambil sedikit daging hancur (dalam 1.5 inci diameter) dan bentukkan menjadi bebola.
- Leperkan bebola tadi dan masukkan sedikit cream cheese di bahagian tengah dan bentukkan semula agar menjadi bebola.
- Langkah 2-3 diulangi sehingga habis daging hancur tadi.
- Goreng meatball (dengan sedikit minyak) sehingga garing di setiap bahagian. Susun meatball yang telah dimasak ke atas pinggan.
- Belah tomato kepada 4 bahagian.
- Dalam kuali yang sama (setelah meatball diangkat), goreng tomato selama 1 minit dengan api sederhana.
- Hiris halus bawang besar dan goreng (setelah tomato diangkat) sehingga garing.
- Hiris halus daun parsley.
- Tabur bawang goreng, tomato dan daun parsley ke atas meatball dan siap dimakan begitu sahaja bersama dengan potato atau bersama dengan spagetti bolognese.
Nak tau cantik ke tak artwork dari Budak Nakal, Klik SINI
Nak tengok Jazeman Jaafar menemuramah Michael Schumacher, Klik SINI
Nak menangi trip ke Hong Kong atau Samsung Tab, Klik SINI
Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni: