Hehehe, ingatkan dah duk jauh dari Malaysia ni, tak dapek dah nak makan makanan kegemaran, salah satunya kuih akok yang sedap.. Uiss, pantang balik Kelantan, mesti singgah kat tepi jalan dari Besut ke Pasir Putih (area mana tak ingat), kat situ kuih akoknya sedap betul.. Belum kira memborong di Pasar Siti Khadijah lagi..ekeke..
Walaupun rupa tak seberapa, tapi rasanya memang sodap.. |
- 5 biji telur
- 200ml pati santan
- 100ml air
- 150g gula melaka (kalau suka kurang manis, boleh kurangkan)
- 30g tepung gandum
- 3 helai daun pandan disiat-siat
- 2 cubit garam
CARA - CARA
- Masak air bersama gula melaka sehingga mendidih dan larut. Kemudian tutupkan api.
- Masukkan santan dan tunggu sehingga adunan menjadi suam sedikit barulah dimasukkan telur, tepung dan daun pandan dan digaul dengan rata.
- Tapiskan ketulan tepung (Saya guna blender aje, takyah nak tapis-tapis..hihihi)
- Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan dan panaskan acuan tersebut ke dalam oven pada suhu 200 C.
- Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit (Saya hari tu lebey dari 10 min.. Ikut jenis oven lah kot..)
- Kuih ini akan mengembang dan bila dikeluarkan dari oven, ia akan sedikit mengecut.
credit : zaliana
Main game dan menang RM50K, Klik SINI
Jom join Kontest Menang Duit Raya yang senang banget, Klik SINI
Suka entri ini, meh picit button kat bawah ni: